De Chenin-druivensoort bevindt zich hier op de klei-kiezelhoudende bodems van de heuvels van de Loire, met een hoog aandeel vuursteen op het oppervlak. Handmatig geoogst van 30 tot 40 jaar oude wijnstokken, wordt deze vuurstenen cuvée gekenmerkt door een lichte restsuiker (max. 9g/l) en een goede zuurgraad, die hem een natuurlijke frisheid geven en hem vatbaar maken voor een goede evolutie. Het terroir van deze cuvée geeft soms tonen van "vuursteen", die het minerale karakter onderstrepen, of een meer fruitige kant in zonnige jaren. Briljant geel van kleur, met hun aroma's van appel, peer en citrus, deze wijnen passen perfect bij zeevruchten. ABDIJ VAN MARMOUTIER Het is op deze uitzonderlijke plek dat Sint Maarten in de 4e eeuw de eerste wijnstokken plantte. Chenin staat dan ook hier aan de wieg van de appellatie Vouvray. Het terroir van deze unieke site, gelegen aan de rand van de klei-kalkstenen heuvel van de Loire. Deze jonge wijnstok (herplant in 1995) profiteert van dit microklimaat en wordt handmatig geoogst met een vrij vroege rijpheid. Deze wijn is de balans tussen zachtheid en nervositeit. Licht goud van kleur, met aroma's van kweepeer, amandel en ananas, de Clos de Rougemont drukt de soepelheid uit van zijn kalksteen terroir met wat restsuikers (10 tot 12 g/l) en een sterk bloemig karakter. Het past perfect bij wit vlees, vis in saus, Aziatische gerechten en kazen. De hellingen van de Loire geven een grote diversiteit aan bodems, de chenin is hier op klei-kalksteen (aubuis) en deze cuvée wordt geproduceerd op wijnstokken van ongeveer veertig jaar. Handmatige oogst door opeenvolgende sortering geeft alle concentratie van deze historische Vouvray-wijn. De demi-sec is de balans tussen frisheid en zoetheid met fruitige en bloemige aroma's. Zilvergeel van kleur, met aroma's van gekookte appel, acaciahoning en rijpe abrikoos, deze cuvée waar de restsuiker discreet blijft (25g/l) zal de perfecte aanvulling zijn op een hele maaltijd, Touraine charcuterie of kaas. Deze zachte cuvées komen uit onze beste terroirs en onze oudste wijnstokken. Ze zijn vanwege de bijzonderheid van de Chenin-druivensoort overrijp dankzij de ontwikkeling van edele rot (Botrytis cinerea) in jaren dat de late herfst zonnig is. Deze cuvées worden daarom alleen geproduceerd tijdens grote jaargangen. Met de hand geoogst door opeenvolgende sortering, kunnen ze tientallen jaren rijpen. Goudgeel van kleur als ze jong zijn, daarna ambergeel met het ouder worden, deze cuvées zijn het rijkst (van 60 tot 120 g/l) aan restsuikers. Hun aroma's van kweeperengelei, karamel, zoethout, acaciahoning en gekonfijt fruit vormen hun complexe boeketten. Deze wijnen begeleiden foie gras, bepaalde karakterkazen (type Roquefort) of dessert, en zijn ook erg populair als aperitief. Deze wijn is in zekere zin de voorouder onder de fijne bubbels van Vouvray, omdat hij al sinds de 19e eeuw wordt geproduceerd. Geoogst van jonge wijnstokken, wordt het vaak gereserveerd voor de beste cuvées die bedoeld zijn voor mousserende wijnen, waarbij voor de productie natuurlijke restsuikers worden gebruikt. De Sparkling drukt meer de kwaliteit en de typischheid van de bodem uit. De rijping van ongeveer 2 jaar in onze tufsteenkelders zorgt voor een fijne bubbel. De druk verkregen door tweede gisting is maximaal 3,5 bar. De mousserende wijn heeft een natuurlijke vinositeit, zijn "brioche" -aroma's door contact met de gisten worden verzwakt door de mineraliteit die eraan wordt verleend door het Vouvrillon-terroir. Om van te genieten als aperitief, als dessert of tijdens de maaltijd. Vouvray-wijnen onthullen een aanleg voor bruisen met deze beroemde tweede gisting op fles. Voornamelijk geoogst van jonge wijnstokken, op de bodem van de slibplateaus (Bournais), trekken de wijnen lichte, lenteachtige en gastronomische karakters aan. De druk verkregen voor de "traditionele methode" is 5 bar. De wijn rijpt ongeveer 2 jaar, liggend op latten in onze kelders, waar de koele temperatuur (13°c) zorgt voor een langzame gisting en fijne belletjes bevordert. Het “brioche” karakter door de gist domineert het aromatische bereik; maar de wijnachtige nuances van groene appel, witte perzik en citrus brengen het in evenwicht. Aperitief en einde van de maaltijd zullen zonder aarzelen de beste combinaties zijn! Als de heuvels van Vouvray alleen de Chenin-druivensoort accepteren, biedt de Touraine-appellatie de mogelijkheid om verschillende druivensoorten te mengen. Deze wijngaard, geplant op de hellingen van Nazelles tegenover Amboise, bestaat uit vier druivensoorten (Côt (Malbec), Gamay, Grolleau en Pinot Noir) en rust op klei-kiezelhoudende grond. Geproduceerd volgens de traditionele methode met een tweede gisting op fles, rijpt deze wijn in onze kelders in "tuffeau" om een druk van 5 kg/cm2 te verkrijgen.